Πολιτικές και εργαλεία για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών σε Ελλάδα και Ευρώπη, αλλά και προτάσεις για την ενίσχυση των τεχνολογικών επενδύσεων στη χώρα κατέθεσαν από το ψηφιακό βήμα του digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα, virtual edition κορυφαίοι ομιλητές, που συμμετείχαν στη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου. Ταυτόχρονα, τόσο το γεγονός πως η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής για την αξιοποίηση των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία παντού και για όλους, όσο και η πεποίθηση πως οι ψηφιακές τεχνολογίες είναι πλέον στον πυρήνα της διεθνούς και εθνικής στρατηγικής για την ανάκαμψη αποτέλεσαν κοινές συνιστώσες των ομιλητών.
Την έναρξη των εργασιών πραγματοποίησε ο κ. Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Μέλος ΔΣ DIGITALEUROPE & Chairman WITSA. “Πιστεύω ακράδαντα πως η ψηφιακή τεχνολογία είναι a priori o κοινός παρονομαστής, το DNA που διαπερνά όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, τη λειτουργία της πολιτείας και τέλος διακρίνει κάθε σύγχρονη κοινωνία”, δήλωσε, στην εναρκτήρια ομιλία της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου. Ο κ. Σύρρος υπογράμμισε “Έχουμε μία μεγάλη ευκαιρία. Οι αποφάσεις του σήμερα θα διαμορφώσουν την Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια, και η ταχύτητα είναι ουσιαστική. Όπως τόνισε στην ομιλία του, το πακέτο στήριξης των 750 δισ. ευρώ και ο προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027 αποτελούν μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Η στόχευση είναι κοινή: οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία είναι βασικός πυλώνας της ανάκαμψης. Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία που συμβαίνει τώρα αλλά χτίζει το μέλλον. Η δυναμική της βιομηχανίας ψηφιακής τεχνολογίας τίθεται στη διάθεση της χώρας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ψηφιακό συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα, οδηγώντας σε ένα νέο ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο, με ταχύτερη ανάπτυξη, παραγωγικότητα και εξωστρέφεια” κατάληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ.
“Πολιτικές στην Ελλάδα και την Ευρώπη για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών” ήταν το θέμα του πρώτου πάνελ της δεύτερης ημέρας του digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα. Κατά την τοποθέτησή σου στο πάνελ ο τ. Πρωθυπουργός και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε την ψηφιακή μετάβαση δομικό κομμάτι του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Όπως είπε ο ίδιος, η ψηφιακή μετάβαση είναι ανάγκη να βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές. Πρώτη αρχή: η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα που στηρίζεται στην οικονομία εντάσεως κεφαλαίου και όχι εντάσεως εργασίας. Δεύτερη αρχή αφορά την άρση των ανισοτήτων με δημόσιες παρεμβάσεις και στοχευμένες δημόσιες δαπάνες. Η τρίτη αρχή σχετίζεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ίδιου του Κράτους σε δύο κατευθύνσεις: εκπαίδευση πολίτη και ψηφιακή οργάνωση του κράτους. “Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο όνομα της ατομικής ευθύνης, να γεννιέται ένας ιδιότυπος ψηφιακός δαρβινισμός, που θα αφήσει στο περιθώριο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού” τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει σε μια φάση αναστοχασμού για το μέλλον της. Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως σήμερα η χώρα έχει ανάγκη να κινηθεί σε μια άλλη κατεύθυνση, η οποία -όπως είπε- έχει τρία βασικά στοιχεία: προστασία της εργασίας, επένδυση στην παιδεία και στην έρευνα, ενίσχυση νέων εγχειρημάτων καινοτόμου και νεοφυούς επιχειρηματικότητας. “Το δίδαγμα της υγειονομικής κρίσης και της οικονομικής κρίσης είναι ότι «οι ανισότητες» οικονομικές, κοινωνικές, ψηφιακές είναι τροχοπέδη για το μέλλον. Μπορούμε να τις εξαλείψουμε με επενδύσεις στη συλλογική δύναμη της γνώσης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, που θα είναι στην υπηρεσία όλης της κοινωνίας", σημείωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα τεχνολογικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να μεγεθύνει έτσι το οικονομικό της αποτύπωμα στην περιοχή μετέφερε από το ψηφιακό βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΠΕ ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt. Ο κ. Pyatt τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλέον την προσοχή του παγκόσμιου στερεώματος, καθώς θεωρείται προορισμός για τις επενδύσεις στην τεχνολογία, χάρη -όπως είπε- στις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πρωθυπουργού, “ΗΠΑ και Ελλάδα εργάζονται για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια” σημείωσε. Ο κ. Pyatt αναφέρθηκε στα παραδείγματα επενδύσεων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Microsoft, η Cisco, η Pfizer, η Deloitte, αλλά και σε πρωτοβουλίες, όπως αυτές των Amazon και Google, που -όπως σημείωσε- έχουν ενισχύσει το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. “Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό το ψηφιακό ρεύμα έχει έρθει για να μείνει στην Ελλάδα. Πλέον δεν με ρωτάνε οι αμερικανικές εταιρείες «που είναι η Θεσσαλονίκη», αλλά «που αλλού μπορούμε να επενδύσουμε». Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή εξέλιξη του ελληνικού Κράτους. Υπάρχει πολιτική κουλτούρα που βοηθάει στην Ελλάδα στη μετάβαση προς ένα ψηφιακό μέλλον”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
“Το 2020 θα είναι η ψηφιακή δεκαετία για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, τόνισε η Γενική Διευθύντρια του DIGITALEUROPE, κυρία Cecilia Bonefeld-Dahl, από το ψηφιακό βήμα του Συνεδρίου, υπενθυμίζοντας τη σχετική δέσμευση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ursula Gertrud von der Leyen . Η κύρια Bonefeld-Dahl επεσήμανε ότι από τα συνολικά κονδύλια των 750 δισ. ευρώ, που θα διατεθούν για την ανάκαμψη της Ευρώπης μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης, η ψηφιακή οικονομία αναμένεται να απορροφήσει το 20%. Βάσει μελέτης του DIGITALEUROPE, οι άξονες όπου πρέπει να κατευθυνθούν τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης είναι: η Ψηφιακή Παιδεία, η Ψηφιακή Υγεία, η Ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων, Ψηφιακός Μετασχηματισμός - Καινοτομία - Πράσινη Συμφωνία και Συνδεσιμότητα - Υποδομές. Η Γενική Διευθύντρια του DIGITALEUROPE αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα είναι ανάγκη να επενδύσει περαιτέρω σε τομείς όπως είναι οι Ψηφιακές Δεξιότητες και η Συνδεσιμότητα. “Το 52% του εργατικού δυναμικού πρέπει να επανεκπαιδευτεί πλέον ειδικά σε τομείς όπως ο Τουρισμός, που ενδιαφέρει την Ελλάδα, ώστε οι θέσεις εργασίας να έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία”, σημείωσε η Γενική Διευθύντρια του DIGITALEUROPE.
Οικονομία και Αναπτυξιακές Προοπτικές
Τον δρόμο μέσα από τον οποίο η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες, θα επανατοποθετήσει τους κλάδους της οικονομίας της στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη και θα γίνει πόλος έλξης διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων και μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της, ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ “Οικονομία και Αναπτυξιακές Προοπτικές”. Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας; Και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προσελκύσουμε; ήταν τα ερωτήματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
“Η απάντηση της Ελλάδας στη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών ήταν να δημιουργήσει ένα ευρύ δίχτυ προστασίας, ώστε οι επιπτώσεις της να είναι όσο το δυνατόν μικρότερες και αναστρέψιμες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Ο Υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν φέτος 24 δις. ευρώ και 7,5 δις. το 2021. Παράλληλα, τόνισε: “Η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση ανέδειξε και την ευκαιρία της ανασύνταξης των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων. Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν κομβικό εργαλείο για αυτή την ανασύνταξη. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εθνική και ευρωπαϊκή προτεραιότητα και βασικός πυλώνας επίτευξης των στόχων μας”. Εκτενή αναφορά έκανε και στο εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο έχει ήδη δοθεί στη δημοσιότητα και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, και του οποίου οι τέσσερις βασικοί πυλώνες διατρέχονται από εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ισχυρά ψηφιακά αντανακλαστικά από την έκρηξη της πανδημίας μέχρι σήμερα εξέφρασε μιλώντας στο Συνέδριο ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. O Υπουργός μίλησε για τον καίριο ρόλο της τεχνολογίας στην πανδημία, καθώς και τη στρατηγική κατεύθυνση της Κυβέρνησης για μία σύγχρονη “ψηφιακή” Ελλάδα. Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για στήριξη της ψηφιακής μετάβασης τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, καθώς τόσο το εθνικό Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ προβλέπουν ένα τεράστιο κομμάτι υποστήριξης των ψηφιακών επενδύσεων. Ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε προς αυτή την κατεύθυνση ότι την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το πρόγραμμα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων με 5.000 ευρώ, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους e-shop. “Σήμερα τα βλέπουμε όλα μαύρα, γιατί είμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Αλλά έχουμε ορατό σχήμα εξόδου από την κρίση. Η ελληνική οικονομία αντέχει”, πρόσθεσε ο ίδιος.
Επενδύοντας στην Ελληνική Βιομηχανία Ψηφιακών Τεχνολογιών και την Καινοτομία
Το πλάνο της Πολιτείας αλλά και κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενότητας του Συνεδρίου με τίτλο “Επενδύοντας στην Ελληνική Βιομηχανία Ψηφιακών Τεχνολογιών και την Καινοτομία”. Οι συμμετέχοντες διαπίστωσαν ότι, παρά τις δυσκολίες που έχει φέρει η πανδημία του COVID-19, οι επενδύσεις στην Ελλάδα που αφορούν σε καινοτόμες επιχειρήσεις ψηφιακών τεχνολογιών, αλλά και στην αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού αυξάνονται.
“Πλέον έχει ωριμάσει η ελληνική επιχειρηματικότητα, ώστε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα τις ψηφιακές επενδύσεις. Ως κυβέρνηση έχουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε τις επενδύσεις αυτές”, σχολίασε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης. Προς αυτή την κατεύθυνση επεσήμανε το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και τα Εργαλεία Επιχειρηματικού Ρίσκου, που επενδύουν σε τεχνολογίες αιχμής.
“Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία γίνεται σήμερα εξαιρετικά σημαντική. Το 2020 η έρευνα αναδείχτηκε στην παγκόσμια ατζέντα εξαιτίας του κορωνοϊού. Κάθε ένα ευρώ που επενδύεται σε έρευνες αιχμής επιστρέφει περίπου 11 ευρώ στην οικονομία. Στην Ελλάδα την τελευταία διετία έχουμε αύξηση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη”, σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Καινοτομία, κ. Χρίστος Δήμας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα δημοπρατείται το έργο για τη δημιουργία της Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα.
“Πρέπει να ατενίζουμε με σιγουριά το μέλλον όσον αφορά τις ψηφιακές επιδόσεις της χώρας, αν και έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας”, σημείωσε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος. Όπως είπε ο ίδιος, η σιγουριά αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι η χώρα ξέρει πια τι θέλει να κάνει σε επίπεδο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ξέρει πώς θα το κάνει και έχει τους πόρους να το κάνει. Ο κ. Ζαριφόπουλος επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι επενδυτές από μια χώρα. “Οι επενδυτές θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα με τις κατάλληλες υποδομές και με ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο διαθέτει τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Επίσης, αναζητούν ένα ψηφιακό κράτος, ένα ψηφιακό οικοσύστημα επιχειρήσεων καθώς και ένα ενεργό και δραστήριο σύστημα καινοτομίας”, πρόσθεσε.
“Για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος απαιτούνται στοχευμένες επενδύσεις σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως είναι η ψηφιακή τεχνολογία. Ταυτόχρονα, το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι το ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η διαρκή επένδυση σε έρευνα και ανάπτυξη”, σημείωσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να στοχεύει στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών σε όλο το φάσμα των κλάδων της οικονομίας, καθώς και στην άρση των ψηφιακών αποκλεισμών.
“Ο κλάδος της Πληροφορικής στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί από τους πλέον ανθεκτικούς στη διάρκεια της πανδημίας”, σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΧΑΕ), κ. Σωκράτης Λαζαρίδης. Όπως γνωστοποίησε, οι εταιρείες του κλάδου έχουν πετύχει αύξηση της κεφαλαιοποίησής του κατά 36% από τις αρχές του έτους, ενώ συνολικά έχουν αυξήσει την αξία τους σε όλη τη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης, που κλείνει με την κρίση του COVID-19. Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια πολύ δραστήρια αγορά ομολόγων.
“Οι ΤΠΕ μπορούν να μετασχηματίσουν ολόκληρους κλάδους της οικονομίας κινητοποιώντας σημαντικές επενδύσεις”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Deloitte Greece, κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος. Ανέφερε δε ως ενδεικτικά παραδείγματα τα “έξυπνα” κτίρια και άρα το προηγμένο real estate, τα ψηφιακά εργαλεία στον κλάδο του τουρισμού και οι ψηφιακές τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας με ενδεικτικά παραδείγματα. Ο ίδιος επανέλαβε το συμπέρασμα της έρευνας της Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, ότι η αύξηση της αξίας του κλάδου ΤΠΕ κατά 1 δισ. ευρώ μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία 40 δισ. ευρώ στην οικονομία καθώς και περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Κουτσόπουλος κατέληξε υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία της δημιουργίας digital innovation hubs στην Ελλάδα.
“Η ευκαιρία που έχει σήμερα μπροστά της η αγοράς Πληροφορικής είναι μεγαλύτερη από αυτή που δημιουργήθηκε το 2000”, τόνισε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της SoftOne, κ. Αντώνης Κυριαζής. Όπως σημείωσε ο ίδιος: “Σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα σύνθημα για «κίνηση προς τα εμπρός». Και αυτό είναι το 5G. Η νέα γενιά κινητών επικοινωνιών απαιτεί από το οικοσύστημα της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών άμεσες και καινοτόμες επενδύσεις”. Ο κ. Κυριαζής υπογράμμισε, “Απαιτούνται υποδομές και κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να εξυπηρετεί τη στρατηγική θεώρηση της χώρας”.
Ενισχύοντας τις Ψηφιακές Δεξιότητες και Αξιοποιώντας το Ανθρώπινο Δυναμικό της Ελλάδας - Οι αλλαγές που φέρνει το μοντέλο της Τηλεργασίας και της Τηλεκπαίδευσης.
Η πανδημία του COVID-19 έφερε νέα μοντέλα εργασίας και εκπαίδευσης στο προσκήνιο. Παράλληλα, η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες διαρκώς ενισχύεται και η Ελλάδα καλείται να λάβει τις σωστές αποφάσεις προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Οι προτάσεις και ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα στο συγκεκριμένο τομέα συζητήθηκαν από τους συμμετέχοντες στην ενότητα αυτή.
Η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων, κυρία Νίκη Κεραμέως, άνοιξε την ενότητα αναφερόμενη στις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση. Αναφέρθηκε στη συνεργασία του Yπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όπου προχώρησαν τους τελευταίους 12 μήνες στην αναβάθμιση 7.100 κυκλωμάτων σχολείων από ADSL σε VDSL. Διευκρίνισε πως 1.500 σχολεία σήμερα διαθέτουν οπτική ίνα ενώ προωθείται πρόγραμμα εγκατάστασης οπτικών ινών σε ακόμα 4.000 σχολεία στη χώρα . Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: “Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης έχουν τεθεί. Χτίζουμε πάνω σε αυτή τη σημαντική ψηφιακή κληρονομιά των τελευταίων 9 μηνών και χτίζουμε όλοι μαζί από κοινού με τους μαθητές, με τους σπουδαστές, με τους φοιτητές με τους εκπαιδευτικούς, με στόχο να εξασφαλίσουμε στους νέους μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια για το παρόν και το μέλλον”.
Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν θέματα σχετικά με την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού, ικανού να στελεχώσει τις εταιρείες πληροφορικής, θέματα τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης. Κοινός παρονομαστής για τους ομιλητές, που πλαισίωσαν το πάνελ, υπήρξε η αντίληψη, ότι ναι μεν η Ελλάδα διαθέτει καταρτισμένους αποφοίτους, αλλά λίγους αριθμητικά, επειδή τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να ακολουθήσουν την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό και με το brain drainιg να μένουν στην Ελλάδα λίγα ικανά στελέχη.
Ο κ. Κωνσταντίνος Καμάρας, Αντιπρόεδρος ΔΣ, Atcom, δήλωσε σχετικά: “Πρέπει να δοθεί το κίνητρο στα Πανεπιστήμια να ακούσουν την αγορά εργασίας”. Επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν στη Ελλάδα καταρτισμένοι νέοι προς όλες τις τεχνολογικές κατευθύνσεις επειδή τα ελληνικά Πανεπιστήμια δεν “παράγουν” άμεσα απόφοιτους από όλες τις σχετικές ειδικότητες. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της “καθυστερημένης σύνδεσης” της αγοράς εργασίας με τα Πανεπιστήμια και σημείωσε επίσης ότι τις ειδικότητες και τον αριθμό αποφοίτων που χρειαζόμαστε σήμερα θα τους έχουμε μέσα σε ένα διάστημα 5-7 χρόνων. Τέλος, σημείωσε ότι και οι ίδιες οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να επενδύουν στην εκπαίδευση των στελεχών τους.
Επιπλέον, στο θέμα της τηλεργασίας τονίστηκε η ανάγκη να γίνει σωστός προγραμματισμός του χρόνου και του όγκου εργασίας αυτής της νέας πραγματικότητας, που επέβαλε η πανδημία. “Ευτυχώς ήμασταν καλά προετοιμασμένοι και αρχίσαμε να ζούμε τα καλά της τηλεργασίας, να χαιρόμαστε για το χρόνο που γλιτώνουμε από την καθημερινή μετακίνηση, για το πώς να οργανώσουμε καλύτερα το πρόγραμμά μας. Δοκιμάσαμε πάρα πολλά εργαλεία για να δούμε πώς μπορεί να οργανωθεί καλύτερα αυτός ο τρόπος εργασίας και να είμαστε πάντα κοντά στους ανθρώπους μας ώστε να μη νιώσει κανείς μόνος. Για εμάς είναι σημαντικό το θέμα της συνοχής, να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την κοινωνικότητά μας”, δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος, INTRASOFT INTERNATIONAL.
Τέλος, αναφορικά με την τηλεκπαίδευση επισημάνθηκε η ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί σε θέματα υποδομής αλλά και στην ικανότητα του εκπαιδευτικού να χειριστεί τις υποδομές, ώστε να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικά και να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα δίνοντας στα παιδιά κίνητρα για μάθηση, αφού “Μπορεί να κάνει «βαρετά» μαθήματα να φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα”, σημείωσε ο κ. Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, Uni Systems, συμπληρώνοντας “οι νέες τεχνολογίες μπορούν να δώσουν ένα πραγματικό boost στον τρόπο με τον οποίο υλοποιούμε την εκπαίδευση”.
digital economy forum 2020
Το φετινό συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), διεξάγεται μέσα από μία καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα, τη Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020. Το digital economy forum 2020 τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ συμμετέχουν και φέτος ομιλητές υψηλού κύρους και επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χορηγοί digital economy forum 2020
Platinum Sponsors: DELOITTE, HUAWEI, SOFTONE.
Gold Sponsors: ATCOM, BYTE, COSMOTE, DATAVERSE, DELL TECHNOLOGIES, DIADIKASIA, FORTHNET, HP Enterprise - INTEL, HP - AMD, IBM HELLAS, INTRASOFT INTERNATIONAL, MICROSOFT, ORACLE, SAMSUNG, SPACE HELLAS, UNI SYSTEMS, WIND, ΠΛΑΙΣΙΟ.
Silver Sponsor: 01 SOLUTIONS HELLAS, ENTERSOFT, EPSILON NET.
Bronze Sponsors: BARPHONE, COSMOS BUSINESS SYSTEMS, OKTABIT, OTS, SAP, TOOLBOX.
Media sponsors: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, CNN Greece, Daily Fax, epixeiro.gr, ictplus.gr, infocom.gr, interestingpeople.gr, Marketing Week, NetFax, netweek.gr, palo.gr, Smart Press, Techblog.gr, Techpress.gr, sepe.gr.
Δελτίο τύπου [DOC]
Ομιλία Γενικού Διευθυντή ΣΕΠΕ, Γιάννη Σύρρου [DOC]