Σημαντικά ζητήματα για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ψηφιακή μετάβαση συζητήθηκαν στο digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα, virtual edition την τρίτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου. Η Ελλάδα μπορεί να μπει δυναμικά στην υλοποίηση φιλόδοξων έργων για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μέσα στην επόμενη δεκαετία, που αναμένεται να είναι η δεκαετία της πλήρους ψηφιοποίησης, τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στις ενότητες της 3ης ημέρας του Συνεδρίου.
Τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ψηφιακή μετάβαση ανέλυσε από το βήμα του Συνεδρίου digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Ανοίγοντας την τρίτη ημέρα του συνεδρίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι το 2020 αποτελεί έτος-ορόσημο για τη διαμόρφωση μιας συνολικής Ευρωπαϊκής προσέγγισης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ήδη το 2020 λειτούργησε ως επιταχυντής της εξοικείωσης μεγάλων ομάδων του ευρωπαϊκού πληθυσμού με την ψηφιακή πραγματικότητα και η δεκαετία αυτή θα είναι η μεγάλη ψηφιακή δεκαετία για την Ευρώπη.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέλυσε το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ψηφιακή μετάβαση, το οποίο αντικατοπτρίζει πιστά τις ευρωπαϊκές αξίες. Δήλωσε ότι ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν αρκεί να είναι μόνο ένας στόχος της αγοράς. Είναι ένας στόχος της κοινωνίας. O στόχος είναι η Ευρώπη να αποκτήσει ψηφιακή αυτονομία σε κρίσιμους τομείς, εκφράζοντας τη φιλοδοξία, η ψηφιακή στρατηγική της Ευρώπης να λειτουργήσει ως πρότυπο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Αναφέρθηκε στην επιθυμία της Ευρώπης να είναι πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την επένδυση 20 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη επταετία, με ταυτόχρονη δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, αλλά και ένα ολοκληρωμένο θεσμικό και νομικό πλαίσιο με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο.
Αναφέρθηκε, επίσης, σε μια σειρά Ευρωπαϊκών νομοθετικών προτάσεων για τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τις ψηφιακές αγορές, που μόλις υιοθετήθηκαν, πλησιάζοντας τον στόχο να τεθεί ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες. «Η εποχή της αθωότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο ψηφιακής ασφάλειας τελείωσε», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχολιάζοντας τη νέα Στρατηγική της Ε.Ε. για την Κυβερνοασφάλεια, που εγκρίθηκε σήμερα. Δήλωσε ότι η στρατηγική θα ενισχύσει τη συλλογική ανθεκτικότητα της Ευρώπης έναντι των κυβερνοαπειλών και θα διασφαλίσει ότι όλοι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από αξιόπιστα ψηφιακά εργαλεία, ασφαλή δίκτυα και ψηφιακές υποδομές ζωτικής σημασίας. Η νέα στρατηγική για την κυβερνοασφάλεια δίνει επίσης στην Ε.Ε. τη δυνατότητα να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο όσον αφορά τους διεθνείς κανόνες και τα διεθνή πρότυπα στον κυβερνοχώρο και να εντείνει τη συνεργασία με εταίρους σε ολόκληρο τον κόσμο. Επεσήμανε ακόμα ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να στηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό μέσα από τον νέο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνολικά ανέρχονται σε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια. Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, καθώς ποτέ δεν υπήρξε τέτοια επάρκεια κονδυλίων. Κλείνοντας την ενότητα αυτή δήλωσε, «Για να πετύχουμε την πραγματική ψηφιακή επανάσταση, δεν αρκεί να επενδύσουμε μόνο σε τεχνολογίες και υποδομές. Κυρίως και πρωτίστως πρέπει να επενδύσουμε σε ανθρώπους».
Τελειώνοντας την ομιλία του, ο κ. Σχοινάς συνεχάρη τον ΣΕΠΕ σημειώνοντας ότι είναι «ο ψηφιακός καθρέφτης μιας Ελλάδας όπως τη θέλουμε, μιας Ελλάδας που κινείται με αυτοπεποίθηση και ανταγωνιστικότητα στον κόσμο του σήμερα και θέτει υψηλούς στόχους για το αύριο».
Στη συνέχεια από το ψηφιακό βήμα του digital economy forum 2020 τοποθετήθηκε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Πληροφορική είναι πλέον αρωγός της καθημερινότητας του πολίτη, αφού σήμερα 740 υπηρεσίες είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στο gov.gr και αγκαλιάζονται από τους πολίτες καθημερινά. Επιβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε στις 1.000 υπηρεσίες, καθώς και ότι η Ελλάδα θα είναι μια από τις λίγες χώρες όπου, πριν από το τέλος της χρονιάς, το gov.gr θα γίνει και application. Αποκάλεσε συμβολική την σημερινή ημέρα, γιατί σήμερα ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του φάσματος για το 5G. Παράλληλα, σημείωσε πως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων με βάση όσα ανακοίνωσε το 2019 και έως τα τέλη του 2020, θα έχει προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός.
«Η Ελλάδα λοιπόν και επίσημα πλέον μπαίνει στην εποχή του 5G. Απαιτήθηκαν πάνω από 70 διοικητικές και νομοθετικές ενέργειες, μετά από ένα sprint 12 και πλέον μηνών. Δεν θα χάσουμε το τρένο του 5G», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον, χαρακτήρισε, ως εργαλείο της στρατηγικής του Υπουργείου, τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία κωδικοποιεί πάνω από 400 έργα Πληροφορικής, που θα δημοπρατηθούν και θα υλοποιηθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από κοινού με τη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού αποτελούν ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ψηφιακή οικονομία. … Θέλουμε να δημοπρατήσουμε την προσεχή τετραετία τόσα έργα, όσα χρειάζεται η Ελλάδα για να περάσει στην ψηφιακή εποχή», ανέφερε ο κ. Υπουργός. «… αν και o στόχος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα, ωστόσο έγινε το μεγάλο βήμα. Βιώνουμε μια «συναστρία» στην ψηφιακή πραγματικότητα: υπάρχει η στρατηγική, υπάρχουν τα πρόσωπα, υπάρχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουμε κατοχυρώσει θεσμικά μια σειρά από πρωτοβουλίες. Πρόκειται για μια σωρευτική προσπάθεια της χώρας πολλών ετών και η Τεχνολογία είναι ένας χώρος που επιτρέπει πολιτικές συναινέσεις», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Πιερρακάκης.
Από την πλευρά του ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μάριος Κάτσης, σημείωσε την ανάγκη για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας με στροφή στη νέα οικονομία και την ψηφιακή τεχνολογία. «Η “μονοκαλλιέργεια” του τουρισμού και των υπηρεσιών δεν μπορεί να αποδώσει πλέον. Είναι απαραίτητη η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του Δημοσίου και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν ψηφιακές στρατηγικές στη λειτουργία τους, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να αρθεί ο ψηφιακός αποκλεισμός σε κάθε του μορφή. Η μετάβαση στη νέα εποχή πρέπει να είναι συμπεριληπτική και όχι να εισαγάγει μια νέα μορφή ανισοτήτων», τόνισε ο κ. Κάτσης.
Παρουσίασε, επίσης, μια σειρά προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για ένα συνεκτικό σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Μεταξύ άλλων, αυτή η στρατηγική προβλέπει την ενίσχυση των υποδομών συνδεσιμότητας, την ενίσχυση της τηλεϊατρικής, την αναβάθμιση των cloud υπηρεσιών του Δημοσίου, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και υιοθέτηση του blockchain, την αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, την ολοκλήρωση του κεντρικού συστήματος ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, την Επέκταση του e-EFKA, αλλά και την επαναπροκήρυξη του έργου της ευφυούς γεωργίας.
Η επόμενη μέρα της ψηφιακής Ελλάδας αποτέλεσε το θέμα της επόμενης ενότητας εξετάζοντας τις δυνατότητες για την πραγματοποίηση σημαντικών έργων για τη χώρα δεδομένου του καταλυτικού ρόλου που έπαιξε η πανδημία τους τελευταίους μήνες και συνεχίζει να διαδραματίζει.
Ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Απλούστευσης Διαδικασιών, κ. Λεωνίδας Χριστόπουλος, σημείωσε στην τοποθέτηση του: «Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για να οικοδομήσουμε το ψηφιακό μέλλον που θέλουμε για την Ελλάδα. Μετά από 10 χρόνια κρίσεων, επιτυχιών και αποτυχιών, απογοητεύσεων και επιδοκιμασιών, έχουν πλέον δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες για την ψηφιακή Ελλάδα. Σήμερα, υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να ατενίζουμε το ψηφιακό μας μέλλον με αισιοδοξία». Παράλληλα, ο κ. Χριστόπουλος υπογράμμισε πως η τεχνολογία σπάει τις παθογένειες της κρατικής μηχανής, γίνεται πράξη η μετεξέλιξη του Κράτους σε ένα ψηφιακό Κράτος και η απελευθέρωση όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας προς μια ενιαία ψηφιακή κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στο μεγάλο στοίχημα της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, των φορέων, των ανθρώπων. «Πρόκειται για έναν μεγάλο στόχο, που πλέον γίνεται πράξη. Οι δράσεις μας απλουστεύουν την καθημερινότητα του πολίτη και ενισχύουν την ψηφιακή αποδοτικότητα του Κράτους με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους», σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
«Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και αντιμετωπίζει τα πράγματα με μια διαφορετική οπτική στο ψηφιακό τοπίο. Ως χώρα βγαίνουμε μπροστά στη νέα ψηφιακή εποχή. Ως Γενική Γραμματεία δίνουμε έμφαση σε τομείς, όπως η διαλειτουργικότητα παντού, το First Cloud Policy στον τομέα των υποδομών, η επιχειρησιακή συνέχεια με μοντελοποίηση υποδομών και διαδικασιών και η αξιοποίηση των δεδομένων. Είναι μεγάλο στοίχημα η αξιοποίηση των τεχνολογιών, όπως το Cloud, αλλά και των αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Big Data από το ελληνικό Δημόσιο και από τους φορείς του», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση 2030 ήταν ο τίτλος του επόμενου πάνελ με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων, αλλά και εκπροσώπων της αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.
«Η ψηφιακή μεταρρύθμιση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για το ελληνικό Κράτος. Στις γρήγορες ταχύτητες, που επιβάλλει η τεχνολογία, οφείλουμε να προσαρμοστούμε όλοι. Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε πράξη μια συνεχή και ουσιαστική ψηφιακή μεταρρύθμιση, ώστε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή μεταρρύθμιση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με την ψηφιοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών προς τους πολίτες», σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενότητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε πως αποτελεί η εμβληματική ψηφιακή μεταρρύθμιση για την ψηφιακή ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. «Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία, ώστε οι συμπατριώτες μας να μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς ψηφιακούς καταλόγους, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις προσεχείς εκλογές», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος. Παράλληλα, σημείωσε πως το Υπουργείο έχει δρομολογήσει έργα, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» για την ψηφιοποίηση των Δήμων της χώρας, ώστε να αλλάξουν τον χάρτη των υπηρεσιών που προσφέρουν στους πολίτες, με δράσεις σχετικές με την «έξυπνη» ελεγχόμενη στάθμευση, τα ευφυή συστήματα Μεταφορών, την «έξυπνη» διαχείριση του στόλου των οχημάτων των Δήμων, την «έξυπνη» και real time διαχείριση των λαϊκών αγορών, τις ευφυείς παρεμβάσεις στα σχολεία, κ.α..
«Ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του COVID-19 ήταν και είναι η τεχνολογία. Αλλά και πριν από την πανδημία είχαμε αρχίσει συστηματικά να εντάσσουμε την τεχνολογία στη στρατηγική μας σε επίπεδο περιφερειών, ώστε να διαμορφώσουμε στην Ελλάδα ένα έξυπνο περιβάλλον για τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι το 25% των νέων αιτήσεων για προσλήψεις στη Pfizer στη Θεσσαλονίκη είναι από Έλληνες επιστήμονες, που σήμερα ζουν στο εξωτερικό», υπογράμμισε στην τοποθέτηση του ο Πρόεδρος Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ),κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως η υγειονομική κρίση μας δίνει την ευκαιρία να δούμε τις ζωές μας ως πολίτες και ως τοπική αυτοδιοίκηση με διαφορετικό τρόπο. Επίσης ανέφερε πως «δεν θέλουμε να υπάρχουν πινακίδες στις πόλεις που να λένε «προς Δημαρχείο». Ας έρχονται οι πολίτες να μας πουν μόνο καλημέρα. Και όλα τα άλλα να γίνονται ψηφιακά. Η Πληροφορική είναι καιρός να αρχίσει να ρέει στο αίμα των δήμων». Χαρακτήρισε τεράστια ευκαιρία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας πως τουλάχιστον το 50% των δράσεων του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αφορά την Ψηφιακή και την Πράσινη Μετάβαση ώστε ο ψηφιακός μετασχηματισμός να συνδυαστεί με τον ενεργειακό μετασχηματισμό για ένα βιώσιμο περιβάλλον.
Ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των δυνατοτήτων ψηφιοποίησης των διαδικασιών που τρέχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της DIADIKASIA Business Consulting, κ. Αριστόδημος Θωμόπουλος. Όπως είπε, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, στην οποία έχουν καταγραφεί και έχουν μοντελοποιηθεί περί τις 1.500 διαδικασίες δήμων και περιφερειών της χώρας, καθώς και τα πληροφοριακά τους συστήματα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της γραφειοκρατίας, κάθε μία από αυτές τις 1.500 διαδικασίες προϋποθέτει 25 βήματα. Στην επόμενη φάση του έργου, αυτές οι διαδικασίες θα ανασχεδιαστούν, ώστε να γίνει η ψηφιοποίησή τους το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ο Συνιδρυτής & Διευθύνων Εταίρος της DataVerse, κ. Γιώργος Καλαμαράς, αναφέρθηκε στο γεγονός πως υπάρχουν τα κονδύλια, υπάρχει η διάθεση και υπάρχει και η κοινή λογική, ώστε να προχωρήσει η χώρα στο ψηφιακό άλμα. «Είναι απαραίτητη μια διαχρονική ψηφιακή στρατηγική για τις περιφέρειες και τους δήμους. Είναι αναγκαίο να τεθεί ένας φιλόδοξος στόχος, επιχειρησιακός και μετρήσιμος και όχι απλά στρατηγικός, για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, που προσφέρουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό παρατηρητήριο για την πρόοδο της ψηφιακής μετάβασης της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο κ. Καλαμαράς.
«Οι “έξυπνες” πόλεις θα βρεθούν στο παγκόσμιο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την IDC, οι επενδύσεις για «έξυπνες» πόλεις το 2022 θα ανέλθουν σε 158 δισ. δολ. σε ετήσια βάση. Οι smart cities στηρίζονται σε δύο τεχνολογίες: στο public cloud και στο 5G», υπογράμμισε ο Public Sector Manager της MICROSOFT, κ. Αντώνης Οικονόμου.
Στην ενότητα «Αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες στην υγεία» διατυπώθηκαν απόψεις σχετικά με την ανάγκη που επέβαλε η πανδημία για αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών από τον εν λόγω τομέα, προκειμένου να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες και τους υγειονομικούς φορείς αλλά και να ισχυροποιήσει το εθνικό σύστημα υγείας.
Επίσημος ομιλητής της ενότητας ήταν ο Υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στους ιλιγγιώδεις ρυθμούς προετοιμασίας για τον εμβολιασμό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια υγειονομική επιχείρηση που δεν έχει γνωρίσει όμοια της η χώρα κινούμενη, μάλιστα, σε αχαρτογράφητα νερά, σημειώνοντας ότι το σύνολο των φορέων της χώρας συμμετέχει σε αυτήν την εκστρατεία. Δήλωσε ότι αυτό το εγχείρημα δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία, είτε μέσω των ηλεκτρονικών ραντεβού για εμβολιασμό, είτε της τηλεϊατρικής, της ψηφιοποίησης δεδομένων και τους ηλεκτρονικούς φάκελους υγείας. «Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία προς όφελος μας», δήλωσε και συμπλήρωσε, «Η τεχνολογία θα πρέπει να υπηρετεί πάντα τον άνθρωπο».
Αναφέρθηκε στην προσφορά ποιοτικών πλέον υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, η οποία θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα μέσα από το πρόγραμμα next generation και το πακέτο στήριξης που θα έρθει στη χώρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και για την τεράστια επιτυχία, που σημείωσε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση με τον εμβολιασμό 4.200.000 Ελλήνων για τον ιό της γρίπης και την καταγραφή αυτών στα υγειονομικά μητρώα. «Η ψηφιακή εποχή έρχεται να πορευθεί δίπλα δίπλα με την υγεία και να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες στον πολίτη και τον ασθενή», δήλωσε χαρακτηριστικά ελπίζοντας σε ένα νέο σύστημα υγείας που θα αποτελέσει τομή στη δημόσια υγεία.
Στη συνέχεια της ενότητας ακολούθησε συζήτηση, όπου ο κ. Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) & Περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενος στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην υγεία δήλωσε ότι η ψηφιοποίηση του τομέα υγείας έχει κάνει σημαντικά βήματα μέσα από τη συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Αττικής με την Περιφέρεια Αττικής. Αναφέρθηκε στην νέα επαφή που καλείται να αποκτήσει ο ασθενής με τον γιατρό και το σύστημα υγείας μέσω των βιντεοσυνομιλιών, της άυλης συνταγογράφησης και του τετραψήφιου 1110, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με 170 εθελοντές γιατρούς και κοινωνικούς λειτουργούς. «Ευνοϊκό σενάριο στη χρήση των ψηφιακών μέσων στον τομέα της υγείας είναι να βλέπουμε τον ασθενή, χωρίς να “χάνουμε” τον ασθενή», σημείωσε ο κ. Πατούλης.
«Σε πολλαπλά επίπεδα φαρμακευτική καινοτομία, υγεία και ψηφιακή τεχνολογία είναι πλέον αλληλένδετα συνδεδεμένες έννοιες, προσφέροντας περισσότερη και καλύτερη ζωή. Οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά και στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για την αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι ένας από τους 7 βασικούς πυλώνες του στρατηγικού σχεδίου που έχουμε καταθέσει στην Κυβέρνηση για μία βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική και οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου. Ως προτεινόμενες δράσεις για αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό ανέφερε: την ενοποίηση συστημάτων συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλωσίμων και εξετάσεων, τη δημιουργία φακέλου ασθενούς και σύνδεση θεραπευτικών επιλογών με τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων για την τεκμηρίωση αποτελεσματικότητας και εκβάσεων, τη χρήση των δεδομένων υγείας για τον προσδιορισμό των τάσεων στις δαπάνες υγείας και στο φάρμακο για τη λήψη αποφάσεων, τη χρήση των ψηφιακών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση συνεχών ελέγχων, την καθολική επέκταση της χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, κ.α.
Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μονοκρούσος, Country Leader, Oracle Ελλάς & Cluster Leader για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα & Βουλγαρία, απαντώντας στο τι έκανε η εταιρία για την ψηφιοποίηση της υγείας αναφέρθηκε στα ευεργετικά αποτελέσματα που έφεραν τρία μεγάλα έργα της Πληροφορικής, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων η μηχανογράφηση του ΕΟΠΥΥ. «Είμαι αισιόδοξος γιατί βλέπω ότι τα τελευταία δύο χρόνια είμαστε αποφασιστικοί στο να εκτελέσουμε τις απαιτούμενες ενέργειες και πρέπει σ’ αυτό να δώσουμε μεγάλη σημασία», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του.
Τη σπουδαιότητα της άυλης συνταγογράφησης ως έργο το οποίο συνέβαλε στην εξοικονόμηση πόρων και στον περιορισμό κινδύνου των ασθενών με σοβαρές ασθένειες, αφού μπορούν να λαμβάνουν εξ αποστάσεως τις συνταγές τους, καθώς και στο εθνικό μητρώο ασθενών με covid το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους υγειονομικούς φορείς να διατηρούν ηλεκτρονικά αρχεία των ασθενών, αναφέρθηκε η κυρία Άντρη Τόσκα, Senior Project Manager της Byte. Ταυτόχρονα δήλωσε, «Επίκεντρο των νέων ψηφιακών υπηρεσιών υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής και ο επαγγελματίας υγείας. Γι’ αυτό και κάθε σχεδιασμός πρέπει να γίνει με γνώμονα τις ανάγκες και τις προσδοκίες τους».
Δείτε τα highlights από το digital economy forum 2020: Χτίζοντας την Ψηφιακή Ελλάδα, virtual edition
digital economy forum 2020
Το φετινό συνέδριο για την ψηφιακή οικονομία, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), διεξάγεται μέσα από μία καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα, τη Δευτέρα 14, Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020. Το digital economy forum 2020 τελεί Υπό την Αιγίδα της Α.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ενώ συμμετέχουν και φέτος ομιλητές υψηλού κύρους και επιπέδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Χορηγοί digital economy forum 2020
Platinum Sponsors: DELOITTE, HUAWEI SOFTONE.
Gold Sponsors: ATCOM, BYTE, COSMOTE, DATAVERSE, DELL TECHNOLOGIES, DIADIKASIA, FORTHNET, HP Enterprise - INTEL, HP - AMD, IBM HELLAS, INTRASOFT INTERNATIONAL, MICROSOFT, ORACLE, SAMSUNG, SPACE HELLAS, UNI SYSTEMS, WIND, ΠΛΑΙΣΙΟ.
Silver Sponsor: 01 SOLUTIONS HELLAS, ENTERSOFT, EPSILON NET.
Bronze Sponsors: BARPHONE, COSMOS BUSINESS SYSTEMS, OKTABIT, OTS, SAP, TOOLBOX.
Media sponsors: ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, CNN Greece, Daily Fax, epixeiro.gr, ictplus.gr, infocom.gr, interestingpeople.gr, Marketing Week, NetFax, netweek.gr, palo.gr, Smart Press, Techblog.gr, Techpress.gr, sepe.gr.