Σε μία σειρά από έργα και δράσεις, που αναμένεται να υλοποιηθούν, αλλά και στα σημαντικά βήματα που μένει να πραγματοποιηθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας επικεντρώθηκε το πάνελ της θεματικής «Ενισχύοντας την ψηφιοποίηση της χώρας» του digital economy forum 2022, με τίτλο digital Greece in the spotlight.
O Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε κατά την ομιλία του: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια κομβική πολιτική επιλογή. Όχι με τους παραδοσιακούς όρους πολιτικής, αλλά με βάση την ίδια τη νέα πραγματικότητα, που ο ίδιος ο ψηφιακός μετασχηματισμός διαμορφώνει, και στηρίζεται σε τρία βασικά αξιώματα: Όλοι ανεξαιρέτως εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά με τον ίδιο τρόπο. Η ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού ενισχύει τη διαφάνεια. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δίνει τα μέσα για διαρκή και αέναη αξιολόγηση του δημόσιου τομέα». Όπως πρόσθεσε, ο ψηφιακός μετασχηματισμός «δεν είναι μια απλή επιλογή ή έστω μια δευτερεύουσα ανάγκη, αλλά πρέπει να είναι στον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής κάθε κυβέρνησης». Και πρόσθεσε: «τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά δεν είναι αρκετά, δεν φτάσαμε στο τέλος, δεν φτάσαμε καν στην αρχή του τέλους, αλλά ίσως είμαστε στο τέλος της αρχής».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, ο οποίος επεσήμανε: έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη ευκαιρία του RRF και του νέου ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν σημαντικοί πόροι για τα επόμενα χρόνια έως και το 2027. Αυτό, που απαιτείται, για να μην σπαταλήσουμε αυτή την ευκαιρία για τον κλάδο ΤΠΕ, είναι ένα σχέδιο- consensus που το διέπουν τρεις λέξεις: Αποτελεσματικότητα, Ευελιξία, Διαφάνεια». Όπως πρόσθεσε «εάν δεν απορροφηθούν τα χρήματα τότε επιστρέφουν πίσω και θα πρέπει να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ή να απεντάξουμε χρήσιμα ψηφιακά έργα ή να τα χρηματοδοτήσουμε από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ, που είναι περιορισμένο, ή να δανειστούμε με απαγορευτικά επιτόκια».
Στο πρώτο πάνελ που ακολούθησε, σχετικά με την ψηφιοποίηση της χώρας, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για τις δημόσιες επενδύσεις, κύριος Γιάννης Τσακίρης, αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση για την ψηφιοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 300 εκατ.ευρώ, για την οποία, όπως εκτίμησε, θα αυξηθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός. «Όλες οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης συνιστούν ένα εμβληματικό παζλ, που οδηγεί στο μετασχηματισμό της χώρας» πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, κύριος Δημήτρης Σκάλκος, σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί, μέχρι σήμερα, σε όλα τα ορόσημα που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο κύριος Σκάλκος αναφέρθηκε στη συμπληρωματικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, σημειώνοντας ότι «ακόμη και αν υπάρξουν έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία δεν θα καταφέρουν να εκτελεστούν, θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ».
Ακολούθησε το δεύτερο πάνελ, τη συζήτηση του οποίου άνοιξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΜΑΕ, κύριος Σταύρος Ασθενίδης, ο οποίος έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία την τελευταία τριετία «έτρεξαν» 152 διαγωνισμοί για έργα, προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, ενώ, όπως είπε, το 2023 θα υπάρξουν προκηρύξεις 50 έργων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Ο κύριος Ασθενίδης χαρακτήρισε «τρελά δύσκολο» το στόχο της ολοκλήρωσης όλων των ψηφιακών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι τα τέλη του 2025. «Τα χρονοδιαγράμματα μπήκαν λίγο αισιόδοξα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «χρειάζονται πόροι, τους οποίους η ελληνική αγορά Πληροφορικής δεν έχει στο σύνολό της». Επεσήμανε δε την ανάγκη ευελιξίας από πλευράς των επιχειρήσεων του κλάδου και συνεργασιών μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, ώστε να επιτευχθούν τα χρονικά ορόσημα που έχουν τεθεί.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Business Systems AEBE, κύριος Δημήτρης Δάφνης, ανέφερε ότι στη σημερινή συγκυρία δημοπρατούνται έργα με υπερ-πολλαπλάσιο προϋπολογισμό, σε σχέση με τα αντίστοιχα της περιόδου 2015-2020. «Αυτό συμβαίνει σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η αγορά είναι πιεσμένη, είτε από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού είτε από πλευράς πόρων. «Υπάρχει, ωστόσο, μια θετική συγκυρία, για να προχωρήσουν τα ψηφιακά έργα: υπάρχει πολιτική βούληση, χρήματα, ανθρώπινοι πόροι και οι κατάλληλες διαδικασίες από την πλευρά του Δημοσίου» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος ΔΣ & Partner της DIADIKASIA Business Consulting, κύριος Αριστόδημος Θωμόπουλος, σχολίασε: «Έχουμε έναν καλό ρυθμό διαχείρισης των έργων, αν και πρόκειται για ένα πολυσύνθετο εγχείρημα. Σε αυτή την συγκυρία έχουμε πάνω από 400 έργα να υλοποιήσουμε. Στόχος είναι να μην χαθεί η δυναμική, που έχει δημιουργηθεί. Μέχρι σήμερα οι χρόνοι διαχείρισης των έργων είναι πολύ ικανοποιητικοί».
Τις θέσεις του για την ίδια θεματική παρουσίασε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hewlett Packard Enterprise Ελλάδος & Κύπρου, κύριος Μιχάλης Κασιμιώτης, ο οποίος σχολίασε ότι σήμερα η αγορά Πληροφορικής καλείται να διαχειριστεί μεγαλύτερο όγκο έργων σε μικρότερο χρόνο. «Πρέπει να γίνει εισαγωγή κάποιων νέων εργαλείων. Να εισάγουμε επιτυχημένα best practices από άλλες χώρες. Αν προσπαθήσουμε να εφεύρουμε τον τροχό, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν αναξιοποίητα τα κονδύλια» τόνισε.
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της UNI SYSTEMS, κύριος Γιάννης Λουμάκης, υπογράμμισε: «Υπάρχουν μεν έργα και αυτό είναι ευτυχής συγκυρία, αλλά κάπου χανόμαστε ενδιάμεσα στις διαδικασίες. Ενώ υπάρχουν έργα και ενώ η αγορά δείχνει αυτοσυγκράτηση, δεν υπάρχει η απορροφητικότητα που θα έπρεπε. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο να μπορέσει να εκτελέσει τα έργα. Με δεδομένο μάλιστα ότι μας λείπει περίπου το 50% του προσωπικού που χρειαζόμαστε.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPACE HELLAS, Δρ. Ιωάννης Μερτζάνης, σημείωσε: «Η αγορά Πληροφορικής τα τελευταία 20 χρόνια έχει περάσει από πολλές βίαιες προσαρμογές είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αυτή η τάση δεν βοήθησε τις ίδιες τις εταιρείες του κλάδου. Η Πληροφορική είναι ένας κλάδος, που απαιτείται βάθος, γνώση, όραμα και μεράκι. Απαιτεί αφοσίωση των εταιρειών και του απασχολούμενου δυναμικού».
Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΒΜ Ελλάδος & Κύπρου, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΕΠΕ, κύριος Σπύρος Πουλίδας, σημείωσε: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα υπάρχει πρόοδος στο ψηφιακό πεδίο. Έχουν γίνει τεράστια βήματα στην προκήρυξη των έργων και στη συμβασιοποίησή τους. Υπάρχει επιτάχυνση και εντατικοποίηση της όλης προσπάθειας». Πρόσθεσε, ωστόσο: «Παρά την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει, απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση. «Οι συνέργειες είναι εκ των ουκ άνευ για την επιτυχή και έγκυρη υλοποίηση των έργων».
Τέλος, ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Byte, κύριος Πάνος Ξενάκης, σχολίασε ότι, ενώ στο παρελθόν είχαμε λίγα έργα και πολλές συμμετοχές, σήμερα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός έργων: «Πάνω από 250 έργα έπεσαν στα χέρια μας μέσα στο 2022. Πρόκειται για πολύ απαιτητικά και περίπλοκα έργα και συνήθως με πολύ μεγάλο budget». Ο ίδιος υπέδειξε τον δρόμο των συνεργασιών ως μονόδρομο για την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων. «Όλο το επιχειρείν στηρίζεται πλέον σε συνεργασίες και σε συνέργειες» είπε χαρακτηριστικά.
«Ψηφιοποιώντας το κράτος»
Ο δημόσιος τομέας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά άλματα, όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, βελτιώνοντας τόσο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, όσο και την εσωτερική λειτουργία του. Τα επόμενα βήματα σε αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της συγκεκριμένης θεματικής.
Στο πλαίσιο της ίδιας θεματικής ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, κύριος Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε ότι η ψηφιοποίηση του κράτους εξελίσσεται γρήγορα, γεγονός που αποδεικνύει το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Ελληνικό Δημόσιο, που πραγματοποιούνται χάρη στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων. «Ο πολίτης χρειάζεται να δηλώνει την βούληση του και το κράτος να υλοποιεί» τόνισε και πρόσθεσε: «ο βαθμός αισιοδοξίας στον κλάδο της Πληροφορικής είναι σήμερα πολύ υψηλότερος σε σχέση με το παρελθόν. Είναι πολύ σημαντικό ότι στο Δημόσιο Τομέα συνεργαζόμαστε και τα συστήματα διαλειτουργούν. Σημασία δεν έχει απλά πρόσβαση στα δεδομένα, αλλά να τα διαχειρίζεσαι σωστά».
Στο ίδιο πάνελ εξέφρασε τις θέσεις της και η Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, κύρια Νίκη Τσούμα, σημειώνοντας ότι σήμερα είναι ανάγκη όλοι να μετεξελίξουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα βήματά μας: «Είναι ανάγκη να εκσυγχρονίσουμε τον τομέα των υποδομών, ώστε να δώσουμε καλύτερες και πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες στον πολίτη, ειδικά στον τομέα της Υγείας». Και πρόσθεσε: «Είμαστε περήφανοι για την πορεία ψηφιοποίησης του τομέα της υγείας. Εφαρμογές όπως η άυλη συνταγαγογράφηση, τα πιστοποιητικά και τα self-tests, καθώς και το myhealth application, έχουν βραβευτεί διεθνώς».
Τέλος, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κύριος Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε από την πλευρά του ότι «η πρόοδος γεννά περισσότερη ψηφιοποίηση», φέρνοντας ως παράδειγμα το νέο taxis. Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο my data, χαρακτηρίζοντας το μείζον έργο, μέσω του οποίου 1.111.000 επιχειρήσεις έχουν συνδεθεί, και πολύ σύντομα -όπως εκτίμησε- θα φτάσουμε το 1 δισ. παραστατικά. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη σημαντικής αύξησης του αριθμού των εργαζόμενων στο ΙΤ στην ΑΑΔΕ: «Είναι πρόβλημα να βρεθεί το απαραίτητο δυναμικό, γιατί υπάρχει και ανταγωνισμός με τον Ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα, αλλά σίγουρα συνιστά μια τεράστια πρόκληση».
«Έξυπνες πόλεις και περιφέρειες και ο ρόλος τους στην καινοτομία»
Για τις λύσεις που αναζητούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βελτιώσουν την αποδοτικότητά τους και την παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, αλλά και για το πώς οι “έξυπνες” πόλεις και περιφέρειες μπορούν να συνεισφέρουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας, κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι συμμετέχοντες του πάνελ «Έξυπνες πόλεις και περιφέρειες και ο ρόλος τους στην καινοτομία».
Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κυρίου Κώστα Αγοραστού, ο οποίος επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ψηφιακά άλματα στη χώρα, τα οποία βοήθησαν, ειδικά την περίοδο της πανδημίας, το Κράτος να καλύψει τα κενά του. Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη σωστής προετοιμασίας και εκτέλεσης των έργων: «Θέλουμε τόσο οι μελέτες όσο και ο τρόπος υλοποίησης να αποδίδουν έργα, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μείζονα ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές».
Ο Προέδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) - Δήμαρχος Τρικκαίων, κύριος Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι στη σημερινή συγκυρία διατίθενται πρωτοφανή κεφάλαια για την ψηφιοποίηση, υπογραμμίζοντας ότι ήδη οι Δήμοι έχουν καταθέσει τα πλάνα τους για τις «έξυπνες» πόλεις. «Ακόμη και ένα απλό σύστημα CRM είναι σημαντικό για την επικοινωνία ενός Δήμου με τους πολίτες» τόνισε ο ίδιος, ενώ ανέφερε τον τομέα της πολιτικής προστασίας και αυτόν της ενεργειακής διαχείρισης ως παραδείγματα εφαρμογών όπου η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις.
Στη συνέχεια τις θέσεις του παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της nvisionist, κύριος Τάσος Αλέφαντος, σημειώνοντας ότι υπάρχουν σήμερα οι κατάλληλες πλατφόρμες, οι οποίες μπορούν να ενσωματώσουν διαφορετικές λύσεις, που απαντούν σε διαφορετικές ανάγκες των Δήμων. «Η τεχνολογία προχωράει και δίνει τις λύσεις. Βασικό μέλημα είναι ένας δήμος, μια κοινότητα, μια περιφέρεια, να έχει τεχνολογικές λύσεις με αντοχές στον χρόνο» σχολίασε.
Στην ίδια θεματική μίλησε και ο PKI Business Unit Manager της ΒΥΤΕ, κύριος Σπύρος Κόλλιας, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα των «έξυπνων» πόλεων τη λύση που έχει λανσάρει η εταιρεία (hardware και software), η οποία λύνει το πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Επίσης, η εταιρεία έχει σε εξέλιξη εφαρμογές για τη μέτρηση της ρύπανσης και της ηχορύπανσης. Όπως είπε: «Κάθε δήμος είναι διαφορετικός, ωστόσο, κάποιες δράσεις είναι οριζόντιες και αυτές πρέπει να γίνουν άμεσα».
Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Τομέα Υπηρεσιών της Intracom Telecom, κύριος Ιωάννης Πούλος, σημείωσε ότι οι δήμοι πρέπει να επιλέξουν τον κατάλληλο τεχνολογικό συνεργάτη και να μην κάνουν copy paste σε λύσεις, που απευθύνονται σε άλλους δήμους. «Η τεχνολογία δεν έχει όρια» είπε χαρακτηριστικά για την γκάμα των εφαρμογών που σχετίζονται με τις «έξυπνες» πόλεις.
Η σημασία της κυβερνοασφάλειας
Με τις κυβερνοεπιθέσεις να παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση, η προστασία των δεδομένων και των κρίσιμων ψηφιακών υποδομών εξελίσσεται σε προτεραιότητα για οργανισμούς και επιχειρήσεις, παγκοσμίως. Οι προκλήσεις στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, όπως και τα σημεία εκείνα, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, είναι τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες σε ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πάνελ του digital economy forum 2022 στην ενότητα με τίτλο: «Η σημασία της κυβερνοασφάλειας».
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Στρατηγικού Σχεδιασμού Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριος Ιωάννης Αλεξάκης, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της κυβερνοασφάλειας στη σημερινή συγκυρία, σημειώνοντας ότι μόνο το 2021 το κόστος του κυβερνοεγκλήματος ανήλθε στα 5,5 τρισ.δολ. Εκτίμησε δε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα συνεχίσουν να εντείνονται, προσθέτοντας, πάντως, ότι οι κρίσιμες υποδομές στην Ελλάδα λαμβάνουν επαρκή μέτρα προστασίας. Μας απασχολούν έντονα οι υβριδικές και εξελιγμένες επιθέσεις, όπως το ransomware.
Στο ίδιο πάνελ ο Διευθυντής Κυβερνοάμυνας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κύριος Σπύρος Παπαγεωργίου, σημείωσε: «Αυτό που μας απασχολεί είναι οι άγνωστες απειλές. Είναι οι ψηφιακοί εγκληματίες, που μπαίνουν μέσα στο δίκτυο, και καραδοκούν να βρουν την κατάλληλη στιγμή, για να πατήσουν το κουμπί της επίθεσης».
Στη συνέχεια ο Expert in Network & Information Security της ENISA, Δρ. Κωνσταντίνος Μουλίνος, διατύπωσε την άποψή του επισημαίνοντας: «η κατάσταση έχει αρχίσει και βελτιώνεται, με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου αντιμετώπισης απειλών μεγάλης κλίμακας. Η νέα Οδηγία, έχει δημιουργήσει μια νέα δομή, ένα δίκτυο, όλων των αρχών που είναι υπεύθυνες σε εθνικό επίπεδο και των αντίστοιχων ευρωπαϊκών».
Ο Chief Commercial Officer της ATCOM, κύριος Ιάσων Καταρόπουλος, ανέφερε: «Οι επιχειρήσεις συνήθως δεν αξιολογούν σωστά τον ψηφιακό κίνδυνο. Νούμερο ένα πρόκληση για τις εταιρείες συνιστά ακριβώς η σωστή εκτίμηση του ρίσκου που διατρέχουν χωρίς τη λήψη μέτρων κυβερνοασφάλειας. Ωστόσο, για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις συνιστά μείζον πρόβλημα το κόστος τόσο των συστημάτων κυβερνοασφάλειας όσο και της πρόσληψης ειδικών στον τομέα της ψηφιακής προστασίας».
Στο τέλος της συζήτησης ο Διευθυντής Πωλήσεων Δημοσίου Τομέα της Fortinet, Greece, κύριος Ευάγγελος Παλάντζας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία εξειδικευμένου προσωπικού για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, από την Ευρώπη απουσιάζουν περίπου 500.000 ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια, ενώ, διεθνώς, ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τα 2 εκατ.
«Αναπτύσσοντας τις υποδομές»
Τα πλάνα των παρόχων, αλλά και όσων επενδύουν σε υποδομές, καθώς και η σημασία τους για την Πολιτεία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι ορισμένα από τα θέματα, που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας.
Στην έναρξη της συζήτησης ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κύριος Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, υπογράμμισε ότι 800.000 νοικοκυριά θα συνδεθούν με οπτικές ίνες, ώστε να μπορέσει να κάνει η χώρα βήματα μπροστά. Ο ίδιος τόνισε: «Προχωράμε με γρήγορα βήματα στη δεύτερη φάση του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ και με τον χάρτη ευρυζωνικότητας, ώστε να λύνονται προβλήματα πιο άμεσα.
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κύριος Κωνσταντίνος Μασσέλος, (ΕΕΤΤ) επεσήμανε πως η ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς είναι ένα capital intensive project, ενώ, όπως υπογράμμισε, αυξάνεται εκθετικά η χρήση των δεδομένων. Αναφερόμενος στο θέμα της πιθανής συμμετοχής των Over the Top (OTT) παικτών στο κόστος των επενδύσεων, σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα να προεξοφλήσει κανείς κάποια ρυθμιστική παρέμβαση.
Ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων του ΟΜΙΛΟΥ ΟΤΕ, κύριος Ιωάννης Κωνσταντινίδης, τόνισε, αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης των υποδομών της χώρας: «Έχουμε καταφέρει να φέρουμε την ανάπτυξη των δικτύων 2-3 χρόνια νωρίτερα. Τα δίκτυα δεν χτίζονται με τα ψέματα, αλλά με σημαντικές επενδύσεις. Ο όμιλος συνεισφέρει πάνω από το 60% των τηλεπικοινωνιακών επενδύσεων της χώρας. Έχουμε επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ και το πλάνο μας ανέρχεται σε 3 δισ.ευρώ έως το 2027. Όλη η εστίαση της εταιρείας είναι στην ανάπτυξη του 5G».
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ενότητας η Legal & Regulatory Executive Director της Nova, κυρία Κατερίνα Μανιαδάκη, σημείωσε ότι «το τηλεπικοινωνιακό success story της χώρας είναι το 5G. Οι πολίτες ήδη απολαμβάνουν και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν ακόμη πιο συστηματικά τα οφέλη των δικτύων νέας γενιάς στις κινητές επικοινωνίες». Αναφερόμενη στην ίδια την εταιρεία τόνισε: «Έχουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο 2 δισ.ευρώ. Είναι ανάγκη να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού».
Από την πλευρά του, ο CTO της Huawei South Balkan Region, κύριος Βασίλης Αργυριάδης, σχολίασε ότι ακόμη «δεν έχουμε εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη δυναμική των δικτύων νέας γενιάς, όπως το 5G». Όπως είπε, προς το παρόν, είναι σε μεγάλο βαθμό…παρκαρισμένα. «Πρέπει να απελευθερώσουμε τη δυναμική τους. Ας μην ξεχνάμε ότι οι early adopters είναι αυτοί που κεφαλαιοποιούν καλύτερα τα οφέλη» πρόσθεσε.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το digital economy forum 2022: digital Greece in the spotlight, μπορείτε να αναζητήσετε στο https://deforum.sepe.gr/
Χορηγοί digital economy forum 2022
Platinum: ATCOM, Byte, Deloitte, HUAWEI, nvisionist
Gold: 01 SOLUTIONS Hellas, COSMOS BUSINESS SYSTEMS, COSMOTE, DBC diadikasia, DELL Technologies, EPSILONNET, FORTINET GCC, Hewlett Packard Enterprise - Infinitum, IBM, INTRACOM TELECOM, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, kyndryl, Lenovo, Microsoft, Netcompany-Intrasoft, NOVA, ΠΛΑΙΣΙΟ, Profile Software, SAMSUNG, SOFTONE, SPACE Hellas, Uni Systems
Silver: Bitdefender, collectives, Digital Realty, OTS, Real Consulting, SPARKLE
Bronze: Ericsson, iKnowHow, oktabit, Vodafone, westnet
Media sponsors: MEGA, ΤΟ ΒΗΜΑ, TA NEA, in.gr, ot.gr, ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, Daily Fax, eforologia.gr, ictplus.gr, INDUSTRY, infocom.gr, interestingpeople.gr, Marketing Week, NetFax, one channel, palo.gr, taxheaven.gr, techblog.gr, techpress.gr, sepe.gr